V Ľutine si pripomenuli 170. výročie zjavenia sa sv. Mikuláša

23.08.2021 Sabinov

Ľutina 23. augusta (TASR) - Na najväčšom pútnickom mieste gréckokatolíkov v Ľutine sa počas víkendu (21. - 22. 8.) uskutočnila archieparchiálna odpustová slávnosť. Tohtoročná púť bola slávená pri príležitosti 170. výročia zjavenia sv. Mikuláša chudobnej ľutinskej vdove Zuzane Fekete. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Nedeľnú archijerejskú svätú liturgiu slávil prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a homíliu ohlásil przemyšlsko-waršavský arcibiskup metropolita Eugen Popovič. Spolu s nimi koncelebroval aj vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha.

"Vladyka Eugen vo svojej homílii prirovnal Mariánsku horu v Ľutine k Betlehemu. Tak, ako z malého Betlehema vzišla spása, keď sa v ňom narodil Spasiteľ Kristus, rovnako aj v malej dedinke v Ľutine nachádza množstvo pútnikov milosť odpustenia skrze sväté spovede, nachádza pokoj do duše v tomto hektickom a uponáhľanom svete a stretá sa tu s materskou Máriinou láskou," povedal Pavlišinovič.

V sobotu večer v bazilike minor slávil archijerejskú svätú liturgiu a homíliu ohlásil arcibiskup Ján Babjak SJ. Pripomenul aj blížiacu sa návštevu Svätého Otca Františka v Prešove a povzbudil veriacich, aby sa dobre duchovne pripravili na túto historickú udalosť.

Pútnická tradícia v Ľutine začala v polovici 19. storočia. Na sviatok Premenenia Pána 19. augusta 1851 podľa juliánskeho kalendára sa miestnej obyvateľke Zuzane Fekete zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili veriaci na ľutinskej hore kríž. V roku 1988 bol chrám v Ľutine povýšený pápežom Jánom Pavlom II. na Baziliku minor. V roku 2010 bola Bazilika Zosnutia Presvätej Bohorodičky pričlenená zvláštnym Putom duchovného príbuzenstva k Bazilike Santa Maria Maggiore v Ríme s privilégiom plnomocných odpustkov.
 

Vyberte región